ورود چین و ۵ کشور آسیای مرکزی به عصر جدید با سرنوشت مشترک
نشست سران چین و آسیای مرکزی روزهای ۱۸ و ۱۹ مه در شهر شی آن- نقطه شروع شرقی جاده ابریشم باستانی برگزار شد. این نشست نشان دهنده تاسیس رسمی مکانیسم ملاقات سران چین و آسیای مرکزی است. شی جین پینگ رهبر چین در این نشست مطرح کرد که چین و ۵ کشور آسیای مرکزی با کمکهای متقابل، همکاری مشترک، امنیت عمومی، دوستی نسل به نسل، عصر جدید جامعه چین و آسیای مرکزی با سرنوشت مشترک را آغاز خواهند کرد. این نشست به یک سری ثمرات مهم در ایجاد نقاط رشد جدید مانند امور مالی، کشاورزی، کاهش فقر، سبز و کم کربن، مراقبتهای پزشکی و بهداشتی و نوآوری دیجیتال رسید.
از “جاده ابریشم باستانی” تا “کمربند و جاده”
تعامل چین با آسیای مرکزی به ۲۱۰۰ سال پیش باز می گردد. جانگ چیان چینی “جاده ابریشم باستانی” را از شیآن باز کرد که ۷۰۰۰ کیلومتر از طریق آسیای مرکزی امتداد داشت و اروپا و آسیا را به هم متصل می کرد و مبادلات تجاری و فرهنگی را ترویج می کرد، به نحوی که یونسکو آن را “جاده مبادلات و گفتگو بین تمدنهای شرقی و غربی” نامید.
سال ۱۹۹۲، چین و ۵ کشور آسیای مرکزی روابط دیپلماتیک برقرار کردند.
سال ۲۰۱۳، شی جین پینگ رئیس جمهور چین در سفر خود به آسیای مرکزی پیشنهاد ساخت مشترک ” کمربند اقتصادی جاده ابریشم” را مطرح کرد که از آن به بعد چین و آسیای مرکزی به طور مشترک همکاری عمیق برای آینده را اغاز کرده و به احیای همه جانبه جاده ابریشم یاری کردند.
در طول دهه گذشته، چین به بزرگترین شریک تجاری آسیای مرکزی تبدیل شده و حجم تجاری با پنج کشور به رکورد ۷۰٫۲ میلیارد دلار رسیده است که بیش از ۱۵۰ برابر آغاز روابط دیپلماتیک است.
در سال ۲۰۲۲، با توجه به منافع اساسی و آینده روشن مردم چین و پنج کشور آسیای مرکزی، چین و آسیای مرکزی به طور مشترک ساخت جامعه چین و آسیای مرکزی با سرنوشت مشترک را اعلام کرده و برای ایجاد یک مکانیسم همکاری جدید باز و شفاف، متقابلا سودمند، برابر، عملی و موثر تلاش میکنند.
امروز، در نشستی که برای اولین بار از زمان برقراری روابط دیپلماتیک چین و آسیای مرکزی ظرف ۳۱ سال به صورت فیزیکی برگزار شد، شی جین پینگ مجموعه ای از پیشنهادات و ابتکارات را مطرح کرد که طرح و چشم انداز عصر جدید روابط چین و آسیای مرکزی را تشریح می کند.
تلاشهای چین و آسیای مرکزی برای اجرای پیشنهاد توسعه، امنیت و تمدن جهانی برای ایجاد جامعهای با سرنوشت مشترک
آسیای مرکزی، مرکز قاره اوراسیا است و در چهارراه اتصال چین و غرب و اتصال شمال و جنوب قرار گرفته است که ارزش مهم آسیای مرکزی را در تبادلات ژئوپلیتیک و فرهنگی جهانی برجسته می کند. با تغییرات قرن گذشته، جهان به یک آسیای مرکزی باثبات، شکوفا و هماهنگ نیاز دارد.
به همین منظور، شی جین پینگ در سخنرانی خود در این اجلاس، مفهوم جامعه با سرنوشت مشترک چین و آسیای مرکزی را توضیح داد و اظهار کرد که چین و آسیای مرکزی باید جامعهای با حمایت متقابل، همبستگی و اعتماد متقابل، جامعه ای با همکاری برد- برد، جامعهای صلح آمیز و دور از درگیری و جامعه ای با تفاهم و دوستی متقابل ایجاد کنند.
شی جین پینگ همچنین تعدادی ابتکار خاص در این زمینه از جمله تقویت مکانیسم ها، گسترش روابط اقتصادی و تجاری، تعمیق اتصالات و پیوندها، گسترش همکاریهای انرژی، ترویج نوآوری سبز، افزایش قابلیتهای توسعه و حفظ صلح منطقه ای را مطرح کرد.
از این سلسله پیشنهادها و ابتکارات می توان دریافت که این رویه عینی مفهوم «ساخت جامعه با سرنوشت مشترک بشر» در آسیای مرکزی است و اقدامات عملی در اجرای پیشنهاد توسعه جهانی، پیشنهاد امنیت جهانی و پیشنهاد فرهنگی جهانی که قبلا توسط شی جین پینگ مطرح شده است، همچنین پیشنهادی برای پیشبرد راه توسعه تمدن مدرن جدید به شمار می رود.