ایالات متحده نباید «پناهگاه امنی» برای جنایتکاران باشد
ایالات متحده اخیراً موانعی را در مسیر تلاش چین برای مذاکره در مورد بازگرداندن یک فراری چینی قرار داده که به دلیل مرتکب شدن چندین جنایت در سرزمین اصلی چین توسط مقامات این کشور تحت تعقیب است. چین و ایالات متحده معاهده استرداد ندارند اما میزبانی مجرمان از یک کشور دیگر و حمایت از آنها بر خلاف کنوانسیون بین المللی همکاری در مبارزه با جرایم و فساد فراملی است. این اقدام همچنین نشان دهنده نیات سوء واشنگتن علیه پکن است.
ایالات متحده در طول سالها میزبان بیشترین تعداد فراریهای چینی مظنون به فساد و سایر جرایم اقتصادی و فرار از اقدامات قانونی در این کشور بوده است. با این حال، واشنگتن در سالهای اخیر درخواستهای مکرر پکن برای همکاری در بازگرداندن فراریان را به چالش کشیده است.
چین سالهاست که یک کمپین هماهنگ برای دستگیری مقامات فاسدی که به خارج از کشور گریختهاند، راه اندازی کرده است. وزارت امنیت عمومی چین (MPS) «عملیات شکار روباه» را با هدف دستگیری مظنونان جرایم اقتصادی اجرا می کند که برای فرار از مجازات به خارج از کشور گریختهاند. این عملیات بخشی از یک کمپین گسترده تر میان چند ارگان این کشور بر علیه فساد است که با نام رمز «اسکای نت» یا شبکه آسمان شناخته میشود.
کمیسیون نظارت ملی (NSC) یکی دیگر از این ارگانهای دولتی است و به عنوان بخشی از کمپین «اسکای نت» وظیفهاش تعقیب مقاماتی است که مظنون به جرایم مربوط به انجام وظایف هستند و دادگاه عالی خلق نیز داراییهای غیرقانونی را تحت تعقیب قرار میدهد.
این در حالی است که «عملیات شکار روباه» در بازگرداندن این گونه فراریان به چین و مواجهه با قانون کشور به موفقیت قابل توجهی دست یافته است. بر اساس آمار رسمی، بین سالهای ۲۰۱۴ تا می ۲۰۲۱، حدود ۹۱۶۵ مظنون از ۱۲۰ کشور و منطقه خارجی مسترد شدند و بیش از ۲۰ میلیارد یوآن (۲٫۹ میلیارد دلار) از سود غیرقانونی آنها بازیابی شد.
مبارزه با جنایات، بازگرداندن فراریان و بازیابی عواید غیرقانونی از این رو صورت میپذیرد تا به حفظ و پیشبرد عدالت و حاکمیت قانون کمک کند. چنین اقداماتی به طور گسترده توسط جامعه بین المللی حمایت می شود. در پیگیری همکاری های بین المللی در این زمینه، مقامات مجری قانون در چین به شدت از قوانین بین المللی تبعیت می کنند، قوانین و حاکمیت قضایی دیگر کشورها را کاملاً رعایت می کنند و از حقوق و منافع قانونی موجه و مشروع مظنونان حمایت می کنند.
اقدامات مشابهی توسط مقامات مجری قانون از کشورهای دیگر از جمله ایالات متحده انجام می شود تا فراریان را به دست عدالت بسپارند. این به نفع جمعی کشورها است که در مبارزه با جنایات سازمان یافته فراملی و فساد همکاری کنند.
اقدام اخیر ایالات متحده در تضاد با روح کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه جرایم سازمان یافته فراملی، کنوانسیون سازمان ملل متحد علیه فساد، و تعهداتی است که علناً توسط واشنگتن در صحنه بین المللی انجام شده است. ایالات متحده باید نگرش تقابلی خود را در قبال چین تغییر دهد زیرا مانع همکاری بین المللی و اقدام جمعی علیه یک تهدید جهانی می شود.
سخنگوی وزارت خارجه چین از ایالات متحده خواسته است که اشتباه خود را اصلاح کند، تلاش های چین برای بازگرداندن فراریان و بازیابی درآمدهای غیرقانونی را تسهیل کند، تعهدات و وظایف بین المللی خود را صادقانه انجام دهد و از تبدیل شدن به یک پناهگاه امن برای جنایتکاران اجتناب کند. وقت آن رسیده است که واشنگتن به صداهای منطقی تر توجه کند و با چین در مبارزه با جنایات سازمان یافته فراملی و فساد همکاری کند.