دردسری که آمریکا پس از خروج از افغانستان باقی گذاشت
ایالات متحده در سال ۲۰۰۱ به اسم مبارزه با تروریسم به افغانستان حمله کرد و این جنگ ۲۰ سال به طول انجامید. طی این دوره جنگ و درگیری در افغانستان، اقتصاد آن ورشکسته شد و مردمش آواره شدند.
پس از خروج نیروهای آمریکا افغانستان باز هم در آشفتگی باقی ماند. نتیجه حضور به اصطلاح «ضدتروریستی» ایالات متحده این بود که تروریسم بیشتری ایجاد شد و شمار سازمانهای تروریستی محلی به جای آنکه کاهش یابد افزایش یافت.
از سوی دیگر، تجهیزات ارتش آمریکا با ارزش میلیاردها دلار در افغانستان باقی ماند و بسیاری از آنها به دست سازمانهای تروریستی افتاده به گونهای که شبح ترور در این کشور، خارومیانه و جهان از بین نرفته است.
طبق گزارش وزارت دفاع آمریکا، از سال ۲۰۰۵ تا آگوست ۲۰۲۱ یعنی قبل از خروج ارتش ایالات متحده از افغانستان، آمریکا حدود ۱۸ میلیارد دلار کمک به صورت تجهیزات نظامی به نیروهای دفاع ملی و منیتی افغانستان ارائه کرده بود.
هنگامی که ارتش آمریکا از افغانستان خارج شد، دستکم هفت میلیارد دلار تسلیحات و تجهیزات پیشرفته در افغانستان باقی ماند. دلیل اینکه چرا این موضوع توجه جامعه بینالملل را به خود جلب کرد این است که برخی سربازان طالبان با در دست داشتن تسلیحات آمریکایی و سوار بر خودروهای «هاموی» اقدام به گشت زنی در شهرها میکردند. همچنین آنها از تجهیزات نظامی باقی مانده از ارتش ایالات متحده در فرودگاه بینالمللی کابل نیز استفاده میکردند.
گزارش مذکور تاکید میکند با توجه به شمار بالای تسلیحات مرگبار باقی مانده در افغانستان، جلوگیری از افتادن این تسلیحات به دست سازمانهای تروریستی دشوار است و همین تهدید امنیتی بزرگی را برای داخل افغانستان و کشورهای همسایه ایجاد میکند.
آمارها نشان میدهد هنگامی که ارتش آمریکا در آغاز قرن کنونی به افغانستان حمله کرد، تعداد سازمانهای تروریستی تک رقمی بود. همین تعداد هنگام خروج ارتش ایالات متحده به بیش از ۲۰ عدد افزایش یافت.
در عین حال، حدود ۲٫۶ میلیون پناهجو نیز پس از خروج ارتش آمریکا، افغانستان را ترک کردند.
پس از سالها جنگ، افغانسان همچنان درگیر معضلات فراوان است؛ اقتصاد آن در رکود و مردمش در شرایط آشفتهای به سر میبرند. از میان پناهجویان افغان که بخاطر جنگ آواره شدند شماری به کشورهای همسایه یا حتی دورتر گریختهاند تا از گرسنگی و مرگ نجات یابند.
جنگ طولانی و خروج مردم از این کشور به شکل زیادی نیروی کار در سن مناسب را کاهش داده است. آنهایی که باقی ماندهاند هم به سختی میتوانند کار پیدا کنند. اقتصاد عقب افتاده افغانستان و سیستم صنعتی به هم ریخته آن دیگر برای حمایت از احیای اقتصادی این کشور کافی نیست.
همانطور که یکی از مقامات افغان گفته، برای بسیاری از جوانان تنها راه باقیمانده سلاح در دست گرفتن است. این مقام افغان همچنین تاکید کرده که افغانستان حالا به لاس وگاس ترویستها، تندروها و افراطگراها تبدیل شده است.
آمارهای سازمان ملل نشان میدهد با گذشت بیش از یکسال از خروج آمریکاییها، ۲۴ میلیون نفر از جمعیت ۴۰ میلیونی افغانستان نیاز فوری به کمکهای بشردوستانه دارند و بیش از نیمی از این نیازمندان، کودکان هستند.
همچنین گزارش شده که حدود سه میلیون کودک در افغانستان با سوءتغذیه شدید که بیشتر ناشی از گرسنگی طولانی است، مواجهاند.
تعداد زیاد مینها و بمبهای منفجر نشده که سالهاست در این کشور به دلیل جنگ به جا مانده تهدیدی جدی برای مردم افغانستان به خصوص کودکان محسوب میشود.
بر اساس آمارها، طی اشغال ۲۰ ساله ارتش آمریکا، ۲۶ هزار کودک کشته و ۳۴ هزار کودک نیز به دلیل جراحتهای ناشی از جنگ معلول شدهاند.
پس از خروج نیروهای نظامی آمریکا، ماهانه مردم به خاطر بمبها و مینهای به جامانده کشته یا زخمی میشوند.
وقتی آمریکا در آگوست ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شد این کشور همچنان یک کشور بزرگ مواد مخدر بود. بر اساس گزارشها، افغانستان تولید، فرآوری و ارسال ۹۰ درصد کل تولید مواد مخدر جهان را در دست دارد.
افغانستان به عنوان کشور تولیدکننده تریاک، به محلی برای معتادان هر چه بیشتر به مواد مخدر تبدیل شده و مشکلات عدیده ناشی از برداشت تریاک و تجارت مواد مخدر به وجود آمده است.
بر اساس گزارش برخی رسانههای غربی و تحقیقات انجام شده توسط کارشناسان آمریکایی، ایالات متحده نیروی پیش برنده مشکل مواد مخدر در افغانستان به حساب میآید.
طبق گزارشها، حدود ۱۰ درصد جمعیت افغانستان معتاد به مواد مخدر هستند و این وضعیت پس از خروج ارتش آمریکا بدتر شده است.
افغانستان در حال دست و پنجه نرم کردن با فروپاشی اقتصادی ناشی از سالها جنگ و تحریمهای اقتصادی بینالمللی است.
بسیاری از خانوادهها که به سختی میتوانستند امورات خود را بگذرانند حالا در مشکل قرار دارند. در نتیجه، هر روز تعداد بیشتر و بیشتری در این کشور از مواد مخدر استفاده میکنند تا از درد واقعیت فرار کنند. گزارش شده که کابل پایتخت افغانستان پر از معتاد است و گاه و بیگاه صدها نفر را میتوان در پارکها، زیرپلها و دیگر نقاط دید که در حال مصرف مواد مخدر هستند.
پس از یورش نظامی آمریکا به افغانستان در سال ۲۰۰۱، تولید و تجارت مواد مخدر در این کشور بسرعت افزایش یافت. یکی از مقامات سازمان ملل در افغانستان میگوید مردم این کشور دههها جنگ، فقر، بیکاری، آسیب پساجنگ را به همراه دسترسی آسان به مواد مخدر تجربه کردهاند و به همین خاطر است که افغانستان شمار زیادی معتاد دارد.
مجله آمریکایی « Geopolitical Observation» در مقالهای تحت عنوان «هروئین افغانستان و سازمان سیا» تاکید کرد که دو «دستاورد» کار سازمان جاسوسی آمریکا (سیا) در افغانستان برای سالها، مواد مخدر و سازمان تروریستی «القاعده» است.