کاریکاتور | صدور حکم بازداشت نتانیاهو و اثبات دوباره رویکرد منافقانه آمریکا
از زمانی که دادستان ارشد دیوان کیفری بینالمللی لاهه خواستار صدور حکم بازداشت «بنیامین نتانیاهو» نخستوزیر اسرائیل، «یوآو گالانت»، وزیر دفاع اسرائیل و سه رهبر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین (حماس) به اتهام جنایت جنگی و جنایت علیه بشریت شده، اعضای جامعه جهانی واکنشهای متفاوتی به این تحول نشان دادهاند. از میان آنها، واکنش آمریکا چشمگیرتر و نشاندهنده این بود که واشنگتن میخواهد این پیام اصلی را به اسرائیل منتقل کند که واشنگتن همچنان قاطعانه از تل آویو حمایت خواهد کرد.
اگرچه هنوز در جامعه اسرائیل و جامعه بینالمللی نسبت به آنکه آیا دولت اسرائیل دچار جنایت جنگی شده است یا خیر، اختلافاتی وجود دارد، اما موضع آمریکا بسیار روشن است.
«جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده پس از درخواست داستان دیوان کیفری بینالمللی برای بازداشت نتانیاهو اظهارنظر کرده و گفته تلاشها برای دستگیری نتانیاهو و یوو گالانت به اتهام جنگ در غزه، «ظالمانه» است. وی افزود: «مهم نیست که این دادستان چه میگوید، هیچ نوع تعادل یا برابری بین اسرائیل و حماس وجود ندارد و ما همیشه در کنار اسرائیل خواهیم بود.»
علاوه بر این، بایدن، «جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی را نیز به اسرائیل فرستاد تا با «یائیر لاپید» رهبر مخالفان اسرائیل، یوآو گالانت، وزیر دفاع و «بنی گانتز» و دیگر اعضای کابینه جنگ دیدار کند. این اقدام به وضوح به منظور جلب حمایت داخلی از نتانیاهو در ادامه جنگ صورت گرفته چراکه برخی از چهرهها از جمله گالانت و گانتز، تهدید کردهاند که اگر نتانیاهو چشم انداز روشنی از غزه پس از جنگ ارائه ندهد، استعفا میکنند.
سفر سالیوان بار دیگر «حمایت قاطع» ایالات متحده از اسرائیل و «تعهد ایالات متحده برای شکست حماس» را بیان کرد و به وضوح نشان داد که دولت بایدن به حمایت کامل از اقدامات نتانیاهو در غزه ادامه خواهد داد.
اگرچه مقامات ایالات متحده در مواقع مختلف بر حمایت از حقوق بشر فلسطینیها تاکید میکنند، اما در مقاطع حساس مانند زمان کنونی یعنی زمانی که مقامات اسرائیلی ممکن است تحت تعقیب باشند، ایالات متحده به وضوح این پیام اصلی خود را برای اسرائیل ارسال میکند مبنی بر آنکه علی رغم آنکه چه اتفاقی بیافتد، آمریکا از اسرائیل حمایت قاطعانه میکند.
نباید به خاطر این موضعگیری آمریکا خیلی شفگت زده شویم چون ایالات متحده مدتهاست که چنین دورویی را از خود نشان داده است. هر زمان که شورای امنیت نیاز به تصویب پیش نویس قطعنامه آتش بس در غزه داشته باشد، ایالات متحده آن را وتو کرده البته همزمان، مقامات آمریکایی به تکرار شعارهای بی معنی «حمایت از حقوق بشر فلسطینیها» هم ادامه میدهند.