نمایان شدن چهره ریاکارانه آمریکا در موضوع فاضلاب هستهای ژاپن
زمانی که دولت ژاپن پنجشنبه هفته گذشته عملا تخلیه پساب هستهای نیروگاه فوکوشیما به آب دریا را آغاز کرد، با مشاهده هجوم این آب آلوده با رنگ متفاوت از آب دریا، همگان متوجه شدند که این روز در تاریخ احتمالا به عنوان روز بلایای محیط زیست دریایی از آن یاد خواهد شد.
البته این فقط سرآغاز کار ژاپن بود. طی ۳۰ تا ۴۰ سال، ژاپن یک میلیون و ۳۴۰ هزار متر مکعب آب آلوده هستهای نیروگاه اتمی فوکوشیما را به همین روش ساده اما خودخواهانه، مستقیما به دریا تخلیه خواهد کرد.
طبق یک مطالعه شبیهسازیشده تخلیه فاضلاب هستهای ژاپن بر اساس جریانهای اقیانوسی، میتوانیم دریابیم که آب آلوده به مواد هستهای حاوی ماده پرتوزای تریتیوم، ۲۴۰ روز پس از تخلیه، به سواحل چین و پس از ۱۲۰۰ روز به سواحل آمریکای شمالی میرسد و تقریباً کل اقیانوس آرام شمالی را آلوده میکند؛ از آن پس، تحت تأثیر جریانات اقیانوسی استوایی، این آب آلوده هستهای از یک طرف، به سرعت در امتداد سواحل آمریکا به سوی اقیانوس آرام جنوبی پیشرفت میکند، و از طرف دیگر، از آبهای شمالی استرالیا میگذرد و نهایتا به اقیانوس هند خواهد رسید.
طبیعتا این کار ژاپن با مخالفتهای شدید و گستردهای مواجه شده است. اما در میان مخالفان، نام آمریکا دیده نمیشود. در واقع، آمریکا از حامیان این اقدام ژاپن است.
وزارت خارجه آمریکا رضایت خود از «روند امن، شفاف و علمی» ژاپن را ابراز کرده؛ سفیر آمریکا در ژاپن نیز ادعا میکند که ماهی پرورش یافته در آبهای فوکوشیما را میخورد. البته انتظار افکار عمومی این است که او روند میل کردن ماهی را به صورت زنده پخش کند.
باید دانست پیش از آغاز تخلیه آب آلوده هستهای نیروگاه فوکوشیما، ماده پرتوزای سیزیم به میزان ۱۸۰ برابر معیار مجاز در ماهی آبهای شهر فوموشیما پیدا شده است.
آمریکا خود را به عنوان رهبر محیطزیستبانانان دنیا معرفی میکند و بسیاری کشورهای در حال توسعه را ه کوتاهی در حفاظت از محیط زیست متهم مینماید، اما در مواجه با این کار ژاپن، چرا صدای هیچ گونه انتقادی از آن شنیده نمیشود؟
دلیل اصلی این است که آمریکا منافع سیاسی را بر نیاز به حفاظت از محیط زیست ترجیح میدهد. ایالات متحده از زاویه ژئوپلیتیک به این مساله نگاه میکند و قصد دارد با نشان دادن رویکردی دوستانه با ژاپن در این مساله، خود را سفت و محکم به «زره پوش جنگی ژئوپلیتیک آمریکایی» ببندد.
از طرف دیگر، ژاپن نیز تقریبا در همه امور بینالمللی گوش به فرمان آمریکاست و این نکته را میتوان از پیروی ژاپن از ایالت متحده در برخورد با ایران، دریافت. از این رو، درباره تخلیه آب آلوده هستهای، یگانه عامل مهمی که ژاپن مد نظر داده، رضایت و عدم رضایت آمریکاست.
ژاپن برچسب «آلاینده محیط زیست دریایی» را پنجشنبه ۲۴ اوت ۲۰۲۳ (۳ شهریور) به صورت خود چسباند و آمریکا نیز با حمایت از این اقدام ژاپن، چهره ریاکارانه «رهبر محیطزیستبانان» خود را نمایان ساخت.