نظم بینالمللی، مبتنی بر قوانین است یامنافع آمریکا؟
کاخ سفید اخیراً نسخه جدیدی از استراتژی امنیت ملی خود را منتشر کرده است. در این سند ۴۸ صفحهای، کاخ سفید چین و روسیه را به عنوان بزرگترین چالش برای «نظم بینالمللی مبتنی برقوانین» به رهبری آمریکا قلمداد کرده در حالی که از لحاظ «شدت چالش»، چین را در سطح بالاتری نسبت به روسیه قرار داده و چالش اصلی آمریکا توصیف کرده است.
با این حال، وقتی صحبت از به چالش کشیدن«نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین» به میان میآید،هیچ کشور دیگری نمیتواند فراتر از ایالات متحده قرار گیرد.
این برای همه آشنا است که آمریکا طبق میل خود درباره خروج از توافقات بینالمللی مانند برجام و یا خروج و بازگشت دوباره به کنوانسیونهای بینالمللی مانند پیمان آب و هوایی پاریستصمیمگیری کند و در این جریان اصلا به معیارها و مقررات یا قوانین بینالمللی اهمیت نمیدهد.
البته این هم برای همه معلوم است که امریکا پیمان موشکهای بالستیک و پیمان منع موشکهای هستهای میان برد را امضاء کرده اما پایبند مسئولیتهای خود نبوده است.
برای جهانیان مخصوصا مردم خاورمیانه بسیار آشکار است که آمریکا بدون کسب مجوز از شورای امنیت سازمان ملل به جنگ افروزی یا تحریک انقلاب رنگی در دیگر کشورها میپردازد.
انتشار این استراتژی حاکی از آن است که امریکا با شدت بیشتری به سرکوب چین دست خواهد زد. این هم بسیار بدیهی است که تمایل آمریکا برایادامه رویکرد استکباری خود در جهان همچنان ادامه دارد. برای تضمین منافع ایالات متحده درسراسر جهان، کاخ سفید به متحدان ضد چینی بیشتری نیاز دارد و بنابراین، به شعار اینچنینیی«نظم بینالمللی مبتنی بر قوانین» برای جذب کشورهای بیشتری به این ائتلاف نیاز پیدا کرده است.
اما سوال این است که ایالات متحده نسبت به آنکه دیگر کشورها منافع خود را به نفع آمریکا قربانی کنند، چه واکنشی دارد؟ کل جهان شاهد آن استکه اروپا این کار را کرده و حالا دچار بحران انرژی شده اما آمریکا هیچ تمایلی برای نجات اروپانشان نداده است.