آمریکا-ژاپن-کره جنوبی؛ اتحاد همراهان ناسازگار!

«آنتونی بلینکن» وزیر خارجه آمریکا در حال بازدید از کره جنوبی، ژاپن و فرانسه است و این که سفر از شنبه شروع شده و تا پنجشنبه ادامه خواهد داشت. بسیاری از تحلیلگران رسانه‌های خارجی بر این باورند که هدف از این سفر تحکیم میراث سیاسی «جو بایدن» رئیس جمهور ایالات متحده از لحاظ «راهبرد هند-اقیانوسیه» آمریکا و تقویت مناسبات با متحدان آسیایی مانند کره جنوبی و ژاپن است.

«جیک سالیوان» مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز یکشنبه و دوشنبه به هند سفر کرد. با این حال، اعزام مقامات بلندپایه دولت بایدن به منطقه آسیا-اقیانوسیه آن هم با توجه به پایان قریب الوقوع دوره او نشان دهنده عدم اعتماد به تداوم میراث دیپلماسی آن است و ناپایداری و عدم قطعیت درون روابط سه جانبه ایالات متحده-ژاپن-کره جنوبی را برجسته می‌سازد.

«لی های‌دونگ» استاد «دانشگاه امور خارجی چین» در مصاحبه با روزنامه «گلوبال تایمز» گفت: اگر بخواهم اتحاد آمریکا-ژاپن-کره جنوبی را در یک عبارت خلاصه کنم باید بگویم آنها «یاران عجیب و غریبی» هستند. به نظر می‌رسد در یک تخت خوابیده‌اند اما هر کدام دستورکارهای متفاوتی دارند.

روابط سه گانه ایالات متحده-ژاپن-کره جنوبی بخشی کلیدی از سیستم اتحاد هند-اقیانوسیه دولت بایدن محسوب می‌شود که هدفش مقابله با چین است.

بایدن طی چهار سال گذشته از طریق این رویکرد شبه چندجانبه، رهبری و هژمونی آمریکا را در منطقه آسیا-اقیانوسیه تقویت کرده، امری که به بی ثباتی در این منطقه منجر شده است.

سئول، نخستین مقصد تور آسیایی بلینکن، در حال حاضر دستخوش یک بحران سیاسی شدید است. به گزارش «خبرگزاری فرانسه» در روز یکشنبه، وزیر خارجه ایالات متحده سفری به «کره جنوبی بحران زده» آغاز نمود که در آنجا با ظرافت تداوم سیاستهای «یون سوک یول» رئیس جمهور استیضاح شده را ترغیب کرد.

با توجه به اینکه بیشتر اتحاد آمریکا-کره جنوبی مبتنی بر موضع طرفدارِ واشنگتنِ یون سوک یول بوده، هرج و مرج سیاسی کنونی در کره جنوبی بر آینده مناسبات ایالات متحده-کره جنوبی سایه افکنده است.

علاوه بر این به دلیل مسائل تاریخی و مناقشات سرزمینی میان کره جنوبی و ژاپن، بهبود روابط مین دو طرف با میانجیگیری ایالات متحده نیز می‌تواند با تغییرات در مناسبات آمریکا-کره جنوبی و آشوب سیاسی در سئول، تحت تاثیر قرار بگیرد.

«دا جی‌گانگ» مدیر «موسسه مطالعات شمال شرق آسیا» در «آکادمی علوم اجتماعی» استان «هی‌لونگ‌جیانگ» (شمال شرق چین) به روزنامه گلوبال تایمز گفت: به علاوه، بهبود اخیر در روابط چین-ژاپن باعث ایجاد نگرانی در ایالات متحده شده است.

لفاظی آمریکا در خصوص ارزش قائل شدن برای متحدان خود، با توجه به ممانعت از فروش شرکت «فولاد ایالات متحده» به شرکت ژاپنی «نیپون»، ریاکاری واشنگتن را بیش از پیش نمایان ساخته است.

بایدن جمعه ۳ ژانویه (۱۴ دی) رسما زیر این معامله ۱۴٫۹ میلیون دلاری زد و مدعی شد: این معامله می‌توانست یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان فولاد آمریکا را تحت کنترل خارجی قرار دهد و امنیت ملی و زنجیره‌های تامین حیاتی ما را به خطر بیندازد.

بدعهدی آمریکا با ژاپن باعث خشم عمومی در این کشور شد به گونه‌ای که روزنامه ژاپنی «سانِکی شیمبون» روز یکشنبه به صراحت پرسید: «متحد» برای آمریکا چه معنایی دارد؟

دا جی‌گانگ در این رابطه تاکید کرد: از نظر آمریکا، متحدان صرفا برای استثمار هستند. این تصمیم سیاسی دولت ایالات متحده از اصول ادعاییِ اقتصاد آزاد و باز دور شده، شرکت‌های متحدان آمریکا را ناامید کرده و بذر ناسازگاری را در مناسبات ژاپن-ایالات متحده کاشته است.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا