معنای عمیق دو بازدید فرهنگی اخیر آقای «شی» چیست؟
«شی جین پینگ» رهبر چین در روزهای اول و دوم ژوئن (۱۱ و ۱۲ خرداد) از دو موزه میراث فرهنگی و تاریخی چین یعنی «موزه نسخههای ملی چین» و «آکادمی تاریخ چین» که محور آن تمدن مدرن کشور چین است، بازید کرد.
اما بازدید آقای «شی» از این دو موزه فرهنگی و انتخاب این دو محل چه پیامی دارد؟ چه ارتباطی میان تمدن مدرن کشور چین و تمدن پیوسته چینی با پنج هزار سال پیشینه وجود دارد؟
△عصر دوم ژوئن رهبر چین از آکادمی تاریخ چین دیدن کرد
معنای بازدید از این دو میراث فرهنگی چین چیست؟ ابتدا اجازه دهید این دو مکان را معرفی کنیم. کارکرد اصلی موزه نسخههای ملی چین جمع آوری نسخ گرانبهای کلاسیک است که با پشت سر گذاشتن فراز و نشیبهای تمدن چینی از نسلی به نسل دیگر منتقل شده و میتوان آن را «بانک ژنتیکی» فرهنگ چین خطاب کرد.
ساخت این موزه فرهنگی، پروژهای است که به دستور شخص رهبر چین با هدف تداوم ثبت فرهنگ پیوسته و مستمر چین در جهان، صورت گرفت.
وظیفه اصلی آکادمی تاریخ چین نیز سازماندهی و اجرای پروژههای آکادمیک تاریخنگاری ملی و متعهد به پژوهش و تفسیر اصالت تمدن چینی است.
△عکس هوایی از مقر اصلی موزه نسخ ملی چین
△نمایی از سالن نمایشگاه موزه نسخ ملی چین
△نمای بیرونی آکادمی تاریخ چین
طی ۱۰ سال گذشته، اماکن شاخص فرهنگی مانند موزهها در سراسر کشور، «رد پای فرهنگی» شین جینگ پینگ را به جا گذاشتهاند. رهبر چین اندیشه فرهنگی قدرتمند خود را اینگونه شرح میدهد: «فقط میخواهم بدانم از کجا آمدهایم و به کجا میرویم.»
دو مکان فرهنگی که آقای شی این بار برای بازدید انتخاب کرد بسیار پر مفهوم است. رهبر چین طی بازدیدش معنای عمیق پشت آن را ابراز داشت و گفت: «در زمانه ما، کشور مرفه است، جامعه ایمن و با ثبات است و ما اشتیاق و توانایی برای به میراث بردن فرهنگ ملی داریم. باید این رویداد مهم را به خوبی مدیریت کنیم».
△نمای داخلی از آکادمی تاریخ چین
چه ارتباطی میان تمدن مدرن و تمدن پنج هزارساله چینی وجود دارد؟ آقای شی اهمیت فراوانی به حفظ و میراثداری، نوآوری و توسعه فرهنگ سنتی عالی چین قائل است. به باور او تمدن چینی که پنج هزار سال از نسلی به نسل دیگر منتقل شده، «ریشه و روح» کشور چین، خلاصه عمیقترین جستجوی معنوی و هویت معنوی منحصربفرد کشور چین است.
شی جین پینگ به طور موجز مشخصههای اصلی تمدن چینی و تاثیر آن بر تمدن مدرن را اینگونه بیان میکند: «اگر آن را از دست بدهید، شاهرگ معنوی را قطع کردهاید.»
اول، تداوم ممتاز تمدن چینی تعیین میکند که ملت چین باید مسیر خود را بپیماید.
دوم اینکه تمدن چینی دارای نوآوری برجستهای است که روحیه بلندپروازانه و شخصیت نترس ملت چین را ترسیم میکند.
سوم وحدت عالی تمدن چین که یکپارچکی فرهنگهای تمام گروههای قومی در کشور چین را به تصویر کشیده، ترسیم کننده وحدت ملی است که همواره کانون منافع اصلی چین خواهد بود و تعیین کننده این است که سرنوشت مردم تمام گروههای قومی چین، یک کشور قدرتمند و متحد است.
چهارم، تمدن چینی به شکل متمایزی جامع است به گونهای که ترسیمگر باز بودن فرهنگ چینی برای در آغوش گرفتن تمدنهای جهانی است.
پنجم، تمدن چینی یک ماهیت صلح آمیز عالی دارد به گونهای که مشخص میکند چین هرگز ارزشها و نظام سیاسی خود را بر دیگران تحمیل نخواهد کرد و تصویرگر این واقعیت است که چین بر همکاری به جای تقابل اصرار دارد و هیچگاه یک محفل کوچک تشکیل نخواهد داد.
شی جین پینگ اصرار دارد که مدرنیزاسیون به سبک چینی، تمدن چین با قدرت مدرن را به ودیعه گذاشته و تمدن چین، مدرنیزاسیون به سبک چینی را با میراث ریشهدار به ودیعه گذاشته است.
چین، پیشگام و توسعهبخش سوسیالیسم با ویژگیهای چینی بر اساس پایه دیرین و ریشه دار تمدن پنج هزار ساله خود است و اصول اساسی مارکسیسم را با واقعیت خاص چین و فرهنگ سنتی عالی چین ترکیب کرده تا یک زندگی فرهنگی متحد و با اصالت جدید را خلق کند.
بنا بر این «اندیشه سوسیالیست با ویژگیهای چینی برای دوره جدید» یک نوآوری نظری و نهادینه برای حزب کمونیست چین ایجاد کرده و همچنین یک درک اساسی از قانون توسعه تمدن چینی را به وجود آورده به گونهای که نشان میدهد اعتماد تاریخی و فرهنگی حزب کمونیست چین به مراتب بالای جدیدی رسیده است.