چین اقتصادی درون زادارد/ چین زمان بحران با شوک جدی مواجه نمی شود/ نقش پررنگ شرکت های بزرگ دولتی چین در زمان بحران
چین اقتصادی درون زادارد و آنچنان وابسته به واردات نهاده یا دانش و فناوری نیست که در زمان بحران با شوک جدی مواجه شود. علاوه بر این می توان به نقش پررنگ دولت و شرکت های بزرگ دولتی در زمان بحران اشاره کرد که می تواند بر اقتصاد این کشور تاثیر بگذارند.
چین در برهه شیوع و همه گیری کرونا، به هنگام ورود کرد. یعنی قوانین را در زمان مناسب اعمال کرد و سختگیری ها در این زمینه را جدی گرفت. البته نباید فراموش کنیم که صاحبان کسب و کارها و مردم این کشور نیز به طور طبیعی با سیاست های دولت خود همراهی کردند.
در واقع صاحبان کسب و کارها و مردم چین در مقایسه با کشورهای اروپایی در زمان شیوع و همه گیری کرونا همراهی بیشتری با دولت و حکومت خود داشتند. بنابراین اثر کرونا بر رشد و توسعه اقتصادی چین نسبت به دیگر کشورها کمتر بود و توانست به سطح رشد اقتصادی که انتظار داشت، دست یابد.
اگرچه امروز دوباره در این کشور شاهد شیوع کرونا هستیم اما قوانین محدود کننده بسیاری اعمال کرده است و اگر به مرور زمان این قواعد برداشته شود انتظار می رود رشد اقتصادی چین از وضع فعلی افزایش پیدا کند.
نکته قابل توجه این است که دیگر کشورها نیز می توانند تجربه چین را در حفظ توسعه اقتصادی خود در برهه همه گیری کرونا و یا بحران های دیگر استفاده کنند اما به همین سادگی نیست. چرا که بخش قابل توجهی از تولید داخلی بسیاری از کشورها وابسته به تعاملات خارجی است و نمی توانند به یکباره آن را کاهش دهند.
عمده تولیدات مورد نیاز داخلی، اقتصاد و عمده گردش مالی کسب و کارهای چین مرتبط با داخل خود این کشور است. بنابراین در زمان کرونا محدودیت های صادراتی را توانست به خوبی مدیریت کند. این در حالی است که بخش قابل توجهی از زنجیره تولید کشورهای اروپایی و دیگر کشورها وابسته به کالاهای واسطه ای وارداتی و انرژی وارداتی است. به همین دلیل بیماری کرونا در حوزه اقتصادی این کشورها اختلال ایجاد کرد و به افزایش قیمت ها منجر شد و در عین حال رکود تورمی نامناسبی را رقم زد.
نقطه ضعف کشورهای اروپایی این است که وقتی بحرانی همانند کرونا رخ می دهد شوک شدیدتری به اقتصادشان وارد می شود اما اینکه بگوییم به این دلیل شیوه خود را کنار بگذارند و به مدل چین که بیشتر محصولات را خود تولید می کند روی آورند شاید شرایطش را نداشته باشند. چین از نظر معادن، ذخایر و تولید جمعیت، قابل مقایسه با کشورهای اروپایی نیست.
میرهادی رهگشای- کارشناس اقتصاد بین المللی