چین وزنه سنگین سازمان همکاری های شانگهای است
یک کارشناس اقتصادی با اشاره به اجلاس امسال سازمان همکاری های شانگهای اعلام کرد: امروز پیمان های منطقه ای جای پیمان های بین المللی را گرفته است زیرا پیمان های بین المللی فقط بر روی کاغذ بوده و ارزش عملیاتی ندارد و زیر سلطه آمریکا و اروپا است.
عبدالمجید شیخی با بیان اینکه پیمان شانگهای با مرکزیت چین است، اظهار کرد: با توجه به حجم بزرگ اقتصاد چین در واقع یک وزنه سنگین ارتقای سازمان همکاری های شانگهای را در دست دارد.
او اضافه کرد: با اینکه چین می تواند تاثیر مستقیم بر این سازمان داشته باشد اما در کل همه اعضا بر روی هم تاثیرگذار هستند.
این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه اتصال ایران به سازمان شانگهای، نقش اهمیت پیمان های منطقه ای را برای دنیا برجسته تر می کند، خاطرنشان کرد: اکنون ایران مورد توجه کشورهای دنیاست و در واقع یک قدرت بلا منازع منطقه ای و بین المللی محسوب می شود.
شیخی با اشاره به اینکه جلوه گر شدن پیمان های منطقه ای بخصوص در آسیا و در مقابل کمرنگ شدن پیمان های بین المللی که عمدتا تحت سیطره سازمان ملل متحد یعنی اروپایی ها و امریکایی هاست، اظهار کرد: عملا این حرکت توسط سازمان همکاری های شانگهای و بعدا توسط سازمان بریکس می تواند مکمل تضعیف بیشتر و بیشتر سیطره تحت پوشش آمریکا باشد.
او با تاکید بر اینکه آمریکا هر جا که قدم برمی دارد، می خواهد آشوب به پا کند، عنوان کرد: آمریکا به دنبال ناامن کردن چین و منطقه جنوب این کشور است و با ایجاد تنش می خواهد چین را با تایوان درگیر کند.
به گفته این اقتصاددان؛ این امر نشان می دهند امریکا به دنبال تضعیف کشورهای قدرتمند همانند چین است و در واقع به دنبال ترمیم جایگاه اقتصادی خود در جهان است.
شیخی با بیان اینکه آمریکا کاهش رشد تولید ناخالص و فناوری داشته است، تصریح کرد: ایالات متحده آمریکا تا زمانی که نتواند ارتقا پیدا کند، کشورهای بزرگی همچون چین را دچار آشوب می کند.
او اضافه کرد: نتیجه عمل این است که روسیه، چین، هند و کشورهای فی ما بین مسیر جاده ابریشم مثل ازبکستان، تاجیکستان، ترکمنستان و حتی قزاقستان به این نتیجه رسیده اند که باید در این پیمان مسیر ها را متنوع کنند.
این استاد دانشگاه ادامه داد: افتتاح جاده ابریشم به نفع همه کشورها است چون حمل و نقل ریلی از دریایی به صرفه تر است.