انتقاد وزارت خارجه چین از بدرفتاری هند با خبرنگاران چینی
سخنگوی وزارت خارجه چین از طرف هندی به دلیل رفتار ناعادلانه و تبعیض آمیز با کارکنان رسانه های چینی مستقر در هند انتقاد کرد و هشدار داد که تمدید ویزا برای خبرنگاران هندی در چین به این بستگی دارد که آیا هند در همان جهت با چین کار خواهد کرد یا خیر.
وال استریت ژورنال در گزارشی نوشته است که “چین و هند عملاً دسترسی رسانه های طرف مقابل را سلب کرده اند”. دهلی نو اخیراً ویزای دو خبرنگار چینی باقیمانده در این کشور، که یکی از خبرگزاری شین هوا و دیگری از تلویزیون مرکزی چین است را تمدید نکرده است.
در این گزارش به نقل از یک مقام چینی آمده است که در آغاز سال میلادی جدید، چهار روزنامه نگار هندی در چین مستقر بودند که به دو نفر از آنها ویزای بازگشت به چین داده نشده است و اعتبار نامه نفر سومی لغو شده اما او می تواند در کشور باقی بماند.
بدرفتاری با خبرنگاران رسانه های چینی در هند سبقه ای از سال ۲۰۱۷ دارد که طرف هندی به طور غیرمنطقی مدت اعتبار ویزا برای خبرنگاران چینی مستقر در هند را به سه و سپس یک ماه تقلیل داد.
از سال ۲۰۲۰، هند از تایید درخواست اقامت طولانی مدت برای خبرنگاران چینی در کشورش خودداری کرده است. در دسامبر ۲۰۲۱، روزنامه نگاران چینی مستقر در آنجا علیرغم اینکه دو ماه از ویزای آنها باقی مانده بود، مجبور به ترک کشور در مدت ۱۰ روز شدند و طرف هندی در این مورد توضیحی نداد. اخیراً نیز هند از تمدید ویزای تنها روزنامه نگار چینی در این کشور خودداری کرده و آنها را مجبور به ترک این کشور کرده است.
مائو نینگ، سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز چهارشنبه در واکنش به چنین تبعیضی گفت: “خبرنگاران چینی مدتهاست از رفتارهای ناعادلانه و تبعیض آمیز دولت هند رنج می برند. در سال ۲۰۱۷، طرف هندی بدون دلیل موجهی، مدت اعتبار روادید روزنامه نگاران چینی در هند را به سه و نیز یک ماه کوتاه کرد. از سال ۲۰۲۰، طرف هندی از بررسی و تایید درخواست های خبرنگاران چینی برای استقرار در هند خودداری کرده است. در نتیجه، تعداد خبرنگاران چینی مستقر در هند از ۱۴ روزنامه نگار در هند به شدت کاهش یافته و اکنون به یک نفر رسیده است.
وی گفت: “در حال حاضر، طرف هندی هنوز ویزای آخرین روزنامه نگار چینی در این کشور را تمدید نکرده است و بر این اساس، تعداد خبرنگاران چینی مستقر در هند به صفر خواهد رسید. با توجه به این، طرف چینی چاره ای جز اقدامات متقابل مناسب برای حفظ حقوق و منافع مشروع سازمانهای رسانهای چینی ندارد”.
سخنگوی وزارت امور خارجه چین همچنین گفت: “با این حال، من مایلم تاکید کنم که چین همچنان مایل به حفظ ارتباط با هند بر اساس اصول احترام متقابل، برابری و منفعت متقابل است. بهتر است در اسرع وقت گام های ملموسی برای ایجاد شرایط مساعد برای بازگرداندن تبادلات عادی بین سازمان های رسانه ای دو کشور برداریم.”
کارشناسان هشدار داده اند که سیاست هند در قبال چین به طور فزایندهای سختتر میشود و این خصومت ایجاد شده مانع بهبود روابط چین و هند خواهد شد. بعقیده تحلیلگران، علت این رفتار هند آن است که این کشور هنوز ذهنیت جنگ سرد دارد و چین را بزرگترین تهدید خود میداند.
ژائو یکی از تحلیلگران یاد شده است که خاطرنشان می کند: “علاوه بر این، با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری، مودی می خواهد قدرت خود را به رخ مردمش بکشد.”
این کارشناس با بیان اینکه روابط چین و هند اخیراً به رغم تلاش های چین برای بهبود آن رو به وخامت بوده است، هشدار داد که این یک روند خطرناک است، زیرا به نظر می رسد هند مصمم به مقابله با چین و همسو شدن با ایالات متحده است. با این حال، هنوز برای نتیجه گیری زود است، زیرا مودی به زودی به ایالات متحده سفر می کند و ممکن است سعی کند از روابط تیره با چین به عنوان اهرمی برای بهره بردن از منافع ایالات متحده استفاده کند.
ژائو معتقد است اگر هند هیچ امتیاز ویژه ای دریافت نکند، ممکن است دوباره موضع خود را تغییر دهد.