تشدید تنش ها با تقابل جویی گروه هفت به تحریک آمریکا
گروه هفت روز یکشنبه در حالی به گردهمایی سه روزه خود در هیروشیما پایان داد که انبوه معترضان علیه آخرین اقدامات بلوک تحت رهبری ایالات متحده برای تضعیف صلح جهانی به خیابان ها آمدند.
تحلیلگران گفته اند که تسلط مطلق ایالات متحده تنها شکاف های عمیق تری را در میان این گروه و فراتر از آن ایجاد می کند. در جریان اجلاس این گروه که در شهر غربی ژاپن برگزار شد، وحدت و اجماع دور از دسترس بود.
در این اجلاس موضوعات زیادی مطرح شد اما متأسفانه با تمرکز بر دخالت در امور داخلی سایر کشورها و جلوگیری از توسعه آنها به پایان رسید.
افزایش تهدیدات چین
بیانیه سران گروه هفت در هیروشیما که روز شنبه با عجله منتشر شد، اتهاماتی را علیه چین مطرح کرد و به طور غیرمنطقی این کشور را به عنوان یک کشور دردسرساز به تصویر کشید، اما از آن به طور مستقیم نام نبرد.
کازوترو سایونجی، محقق ژاپنی، درخواست از چین برای بازی بر اساس قوانین بینالمللی را پوچ میداند، در حالی که ایالات متحده و برخی از شرکای آن در گروه هفت، قانون شکن اصلی در صحنه جهانی هستند. او به شینهوا گفت: «به نظر من، بهتر است دقیقاً همان کلمات را به گروه هفت برگردانیم و بگوییم.»
استاد مدعو در دانشگاه بین المللی هیگاشی نیپون گفت، این ایالات متحده و کشورهای گروه هفت هستند که باید نگرش مسئولانه داشته باشند و قوانین بین المللی را رعایت کنند.
علیه روند فعلی
ناظران محلی گفتند که گروه هفت با کاهش قابل توجه وزن اقتصادی، نمی تواند نماینده جهان باشد. با این حال، آنها همچنان به ذهنیت جنگ سرد چسبیده اند و از پذیرش روندهای فعلی جهان در مسیر صلح و ثبات ناتوان هستند.
گزارش اخیر صندوق بین المللی پول نشان داد که سهم کشورهای بریکس در رشد اقتصادی جهان از کشورهای گروه هفت پیشی گرفته است و این روند صعودی در آینده قابل پیش بینی ادامه خواهد داشت.
بر اساس برآوردهای این سازمان، کشورهای بریکس ۳۲٫۱ درصد از رشد اقتصادی جهان را در سال جاری تضمین خواهند کرد، در حالی که سهم گروه هفت ۲۹٫۹ درصد است.
آتسوشی کوکتسو، استاد بازنشسته در دانشگاه یاماگوچی ژاپن، گفت که با حرکت جامعه بین المللی به سمت کثرت گرایی، گروه هفت باید به آن توجه داشته باشد.
سایونجی در مورد دعوت ژاپن از کشورهای موسوم به «جهان جنوب» به اجلاس گفت: «من معتقدم کشورهای بزرگ در حال توسعه مطابق با ایالات متحده عمل نخواهند کرد. آنها به صلح و ثبات جهانی امیدوارند.»
بیانیه مشترک و سایر اسناد تصویب شده در این اجلاس همچنین حاوی نظراتی در مورد تنگه تایوان و اتهاماتی در مورد دریای چین شرقی، دریای چین جنوبی، هنگ کنگ، شین جیانگ و تبت بود.
سخنگوی وزارت خارجه چین روز شنبه گفت که چین به شدت از تلاش های گروه هفت برای اتهام افکنی و حمله به چین و مداخله گستاخانه در امور داخلی چین ابراز تاسف و مخالفت می کند و به میزبان نشست، ژاپن، و سایر طرف های مربوطه اعتراض کرده است.
سایونجی گفت: «امور داخلی چین باید توسط خود چین حل شود. مداخله نقض قوانین بین المللی است.»
اختلافات پیش رو
تظاهرات و راهپیمایی ها علیه گروه هفت تحت کنترل ایالات متحده برای چندین روز در چندین مکان در سراسر ژاپن برگزار شد.
در تظاهرات روز یکشنبه در مرکز شهر هیروشیما، درگیریها بین پلیس و معترضان گزارش شد.
در جریان این اجلاس، کشورهای گروه هفت با رهبری ایالات متحده متعهد شدند که تحریم ها علیه روسیه را تشدید کنند و در بیانیه رهبران، حمایت های دیپلماتیک، مالی، بشردوستانه و نظامی از اوکراین را تشدید کنند.
کوکتسو گفت: «حمایت نظامی بی وقفه این بلوک با محوریت ایالات متحده از اوکراین، فقط آتش بس را از دسترس خارج می کند. من به شدت این نوع عمل را محکوم می کنم.»