چرا چین در مقابل سرکوب آمریکا قدرتمندتر میشود؟
نشریه ژاپنی “Nikkei Asian Review” در ۲۷ آوریل (۷ اردیبهشت) مقالهای را تحت عنوان «چین و هواوی به دلیل فشار ایالات متحده عقب نشینی نمیکنند»، منتشر کرد.
در این مقاله آمده شرکت چینی هواوی توسط قدرتمندترین کشور جهان سرکوب شده و پس از قرار گرفتن در فهرست سیاه تجاری وزارت بازرگانی آمریکا، این شرکت نه تنها ایستادگی کرده، بلکه در برابر تداوم این خصومت توسعه یافته است. به زعم نشریه ژاپنی، این یک دستاورد الهام بخش است که باید تحسین شود. به دنبال افزایش روزافزون محدودیتهای آمریکا در تجارت و مبادلات عادی، انعطافپذیری هواوی در مواجهه با چالشها پیامدهای گستردهتری دارد و میتواند نویدبخش آینده چین باشد.
در مواجهه با تهدید ایالات متحده، هواوی برنامههای تقابلی مناسبی مانند تعیین تامینکنندگان جایگزین، طراحی مجدد محصولات و خودداری از استفاده از قطعات آمریکایی تدوین کرده تا حد امکان استقلال و عدم وابستگی خود را افزایش دهد.
این تاکتیکها موثر واقع شده است. رئیس این شرکت ماه گذشته گفت که افزایش ۳۰ درصدی فروش در بخش شرکتی در سال گذشته به افزایش فروش کلی، ۰٫۹ درصد کمک کرده است. اگرچه سود خالص به شدت نسبت به سال قبل کاهش یافته، اما هزینه تحقیق و توسعه ۱۳٫۲ درصد افزایش یافت تا از خلق محصولات و خدمات جدید حمایت کند.
مضحک اینجاست که تلاش ایالات متحده برای سرکوب هواوی ممکن است هواوی را بیشتر به سمت محور آینده دیجیتال جهان سوق دهد. هواوی از قابلیتهای خود برای پیشروی در بازارهای جدید مانند هوش مصنوعی، محاسبات ابری و خودروهای بدون سرنشین استفاده کرده، در حالی که همچنان به بازیابی جایگاه از دست رفته در زمینههایی مانند گوشی هوشمند ادامه میدهد. این بار شرکتها، کارگران و سرمایه گذاران آمریکایی نمیتوانند در مزایای دستاوردهای هواوی سهیم باشند.
برنامهریزی و استراتژی هواوی در واکنش به تحریمها با آمادگی چین برای خصومت بیشتر ایالات متحده و پاسخ به آن یکسان است. به عنوان مثال، اکتشافات فضایی و دیپلماسی حوزههایی هستند که چین به عنوان یک مجموعه کلی همان مقاومت هواوی را نشان داده است. این دو حوزه همچنین نشان میدهد که نتیجه نهایی خصومت بی امان آمریکا با ظهور چین چه خواهد بود.
چین به دنبال همکاری با همه کشورهایی است که به طور مسالمت آمیز فضا را کاوش میکنند، اما واشنگتن پس از تصویب قانونی که ایالات متحده در آن نهادهایی مانند «ناسا» را از مشارکت در توافقنامههای دوجانبه با چین منع میکند، همه همکاریها را قطع کرد. چین چارهای جز سرعت بخشیدن به اکتشافات فضایی به تنهایی ندارد. نتایج تلاشهای آن از جمله ایستگاه فضایی «تیانگ گونگ»، برنامه اکتشاف ماه «چانگ ای» و غیره است به گونهای که بسیاری از جهانیان را شگفت زده کرده است.
در عین حال، ایالات متحده بر روی انزوا و مهار دیپلماتیک چین تمرکز میکند و تلاش می کند رشد نفوذ جهانی پکن را محدود کند. اما چین مرعوب نشده و اقدامات واشنگتن باعث پیشرفتهای جدید در چین شده است. به عنوان مثال، پکن توافقنامه امنیتی جدیدی با جزایر سلیمان امضا کرد، مشارکت استراتژیک خود با روسیه را تعمیق بخشید، نشستهایی با رهبران کشورهای خلیج فارس برگزار کرد و اخیراً بین ایران و عربستان سعودی با موفقیت میانجیگری و طرح صلحی را برای اوکراین مطرح کرد.
در برابر فشارهای مشترک ایالات متحده، چین نیز مانند هواوی مقاومت نشان داده است. بی شک چین پیامی قدرتمند صادر کرده مبنی بر اینکه این کشور قادر به ترسیم مسیری است که با ارزشهای تمدنی منحصربهفرد و چشمانداز جهانی امنتر و هماهنگتر هدایت میشود.