شرکتهای تراشه جهان قربانی هژمونی فناوری آمریکا
از هفته گذشته، شرکتهای مختلف عضو به اصطلاح باشگاه تراشه واشنگتن سعی دارند شرکتهای تراشه و تجهیزات پیشرفته واقع در سرزمین اصلی چین را ودار سازند تا عدم تمایل خود را برای محدودسازی تولید و سرمایه گذاری خود در چین را ابراز کنند. فقط شرکتهای واقع در جزیره تایوان هستند که تحت اجبار نیروهای جدایی طلب به رهبری «تسای اینگ-ون» به صداهای فوق نپیوستهاند.
دولت کره جنوبی از دولت «بایدن» خواسته تا مقررات «گاردیل» خود در خصوص یارانههای تراشه را مورد بازنگری قرار داده چرا که فکر نمیکند دولت ایالات متحده به شرکتهای تراشه کرهای مثل «سامسونگ» و «اس کی هینکس» چنین یارانههایی را برای تشویق آنها به سرمایه گذاری در خاک آمریکا اعطا کند به گونهای که روی تصمیمشان برای توسعه تولید در سرزمین اصلی چین تاثیر بگذارد.
و همچنین دولت هلند نیز بر این تاکید کرده که لازم است هلند ابتکاراتی را اتخاذ کند تا به تعامل با اقتصاد بزرگی مثل چین ادامه دهد چرا که به گفته آنها چین یک شریک اقتصادی و تجاری ارجح است.
همچنین مدیران عامل شرکتهای «انویدیا» و «پاناسونیک» دو غول تراشه آمریکایی و ژاپنی در مناسبتهای مختلف اعلام کردند که بازار سرزمین اصلی چین، غیرقابل جایگزین است.
تمام این موارد نشان دهنده مقاومت شدید مقابل تلاشهای واشنگتن برای شکل دهی مجدد صنعت جهانی و زنجیرههای تامین حوزه تراشه به نفع ایالات متحده است.
با اینکه دولت بایدن شاید به دنبال اغوای غولهای تراشه برای توسعه تولیدشان در خاک آمریکا از طریق یارانههای ضد قوانین بازار باشد اما اگر شرکتها را به شرط دریافت یارانه مجبور به ترک چین کند، قادر نیست جایگزینی برای بازار عظیم تراشه سرزمین اصلی چین پیدا نماید.
تلاشهای جداسازی آمریکا در صنعت تراشه ثبات صنایع مرتبط آن در سراسر جهان از جمله خودروسازی، اطلاعات و الکترونیک را بر هم خواهد زد و دچار اختلال میکند. طی این فرآیند، شرکتهای آمریکایی و متحدان آن بار اصلی استفاده تسلیحاتی واشنگتن از فناوری و تجارت برای اهداف ژئوپلتیکی کاخ سفید را به دوش خواهند کشید چرا که این اقدام قیمتهای محصولات مرتبط که از چین میآیند را افزایش خواهد داد.
پس از آنکه هفته گذشته دولت ژاپن اعلام کرد از جولای تدابیر کنترل صادرات هدفمند علیه چین در حوزه تجهیزات تولید نیمه رساناها را اجرایی میکند، قیمت سهام شماری از شرکتهای نیمهرسانای ژاپن مثل Screen Semiconductor Solutions، Advantest و Disco فورا کاهش پیدا کرد.
این اتفاق آشکارا نشان دهنده دیدگاه بازار به نفوذ اقدامات تهاجمی آمریکا در حوزه فناوری است. سرزمین اصلی چین سال گذشته حدود ۳۰ درصد صادرات تراشه و تجهیزات مرتبط با آن از ژاپن را به خود اختصاص داد. هنوز معلوم نیست شرکتهای ژاپنی حالا که توکیو درهای خود را به دستور آمریکا به روی سرزمین اصلی چین بسته، چگونه این شکاف را جبران خواهند کرد.