سیاست درهای باز چین در حوزه فناوری
چین تلاشهایش را برای دستیابی به خوداتکایی و قدرت بیشتر در علم و فناوری تسریع میکند و در عین حال به دنبال همکاری بیشتر با سایر کشورها برای ارتقای نوآوریهای فناوری علمی است. در دهه گذشته، چین در زمینه های مختلف تکنولوژی موفق بوده و به عنوان یکی از نوآورترین کشورهای جهان شناخته شده است.
بر اساس گزارش وزارت علوم و فناوری چین، هزینه تحقیق و توسعه (R&D) در چین از ۱ تریلیون یوان (حدود ۱۴۱ میلیارد دلار آمریکا) به ۳٫۰۹ تریلیون یوان طی ۱۰ سال افزایش یافته و رتبه آن در شاخص جهانی نوآوری از رتبه ۳۴ در سال ۲۰۱۲ به رتبه ۱۱ در سال ۲۰۲۲ رسیده است.
تلاش چین برای پیشرفت علمی و فناوری، هم به اقتصاد کشور و هم به تقاضای فزاینده مردم برای بهبود زندگی و سلامت کمک می کند.
اواخر هفته گذشته شاهد آغاز بهره برداری تجاری از هواپیمای بزرگ مسافربری C919، – که محصول دانش بومی چین است- بودیم و این خود گواهی بر پیشرفت فناوری چین است.
چین همزمان با تثبیت استراتژی ” توسعه با کیفیت بالا “، شیوه های رسیدن به این هدف با خوداتکایی بیشتر و قدرت در علم و فناوری را یافته است. این هدف، به ویژه با توجه به تشدید رقابت جهانی در چندین عرصه فناوری مانند تراشه های پیشرفته و هوش مصنوعی، اهمیت یافته و پیش نیازی برای تبدیل شدن چین به یک کشور سوسیالیستی مدرن در همه جنبه ها شده است.
یکی از حوزه هایی که بر آن تاکید می شود، تحقیقات پایه است. بودجه تحقیقات پایه در چین از ۴۹٫۹ میلیارد یوان در سال ۲۰۱۲ به ۱۹۵٫۱ میلیارد یوان در سال ۲۰۲۲ افزایش یافته است. این رشد متوسط سالانه با نرخ نزدیک به ۱۵ درصد، تقریبا دو برابر نرخ رشد کلی سرمایه گذاری تحقیق و توسعه در میان سایر کشورهاست.
تعداد شرکت های فناوری پیشرفته در چین از ۴۹هزار در سال ۲۰۱۲ به ۳۳۰هزار در سال ۲۰۲۲ رسیده است که نشان دهنده رشد ۵٫۷ برابری است. در همان سال، سرمایهگذاری تحقیق و توسعه این شرکتها بیش از سه چهارم کل سرمایه گذاری را به خود اختصاص داد.
پیشرفت علم و فناوری چین علاوه بر خدمت به توسعه این کشور، به سایر کشورها و تا حد زیادی به پیشرفت جهانی علم و فناوری کمک می کند.
سرکوب توسعه تکنولوژی دیگران برای منافع سلطه جویانه خود منافع کلان بشریت را تهدید کرده و محکوم به شکست است.
چین در برنامه فضایی سرنشین دار خود با فرانسه، آلمان، ایتالیا، روسیه، پاکستان و بسیاری از آژانس ها و سازمان های فضایی توافق نامه هایی امضا کرده و در پروژه های همکاری مشارکت داشته است. ایستگاه فضایی تیانگونگ چین اولین ایستگاه فضایی در نوع خود است که به روی تمام کشورهای عضو سازمان ملل باز است.
در سال ۲۰۲۲، چین ۲۵ موافقت نامه همکاری علمی-فناوری بین المللی را امضا یا تمدید کرد و با بسیاری از کشورها در زمینه های مختلف، از جمله تغییرات آب و هوا و انرژی پاک، همکاری های مثمر ثمری داشت.
بدیهی است کشورها به یکدیگر وابسته هستند و اهمیت مشارکت با هم برای افزایش رفاه جمعی بشریت بر همگان روشن است.