نشست سران چین-آسیای مرکزی تقویتکننده همکاری در حوزههای امنیت و توسعه
بیانیه مشترک و فهرست پروژههای همکاری منتشر شده پس از پایان «نشست سران چین-آسیای مرکزی» در «شیآن» استان «شاآنشی» در روز جمعه نشان میدهد این رویداد بسیار ثمربخش بوده است.
همانطور که «شی جینپینگ» رئیس جمهوری خلق چین در سخنرانی کلیدی خود طی افتتاحیه نشست تاکید کرد، ۶ کشور باید کمک متقابل را افزایش دهند، توسعه مشترک را ارتقاء بخشند، از امنیت محافظت بهتری به عمل آورند و دوستی خود را تقویت کنند تا زیربنای صلح، ثبات و رفاه مشترک در منطقه تحکیم یابد.
تهدید واضح علیه این منطقه از جانب ایالات متحده است چرا که از دهه ۹۰ میلادی مدام سعی داشته آسیای مرکزی را به حیاط خلوت خود تبدیل کند تا بتواند فشار ژئوپلتیکی علیه چین و روسیه را تشدید کند.
آمریکا برای تحقق هدفش از تمام ابزارها برای به راه انداختن «انقلابهای رنگی» در منطقه و اختلافافکنی میان کشورهای آسیای مرکزی و چین استفاده کرده به گونهای که باعث ناآرامی، درگیری و ضرب و شتم شده است؛ ناآرامی که اوایل سال گذشته در قزاقستان به وقوع پیوست جدیدترین مثال این رویکرد واشنگتن به حساب میآید.
با اینکه همکاری راهبردی چین-آسیای مرکزی هدفش آمریکا نیست، اما نشست شیآن به روشنی تاکید کرد تلاش نیروهای خارجی برای تبدیل این منطقه به یک میدان نبرد ژئوپلتیکی هرگز موفق نخواهد شد.
آقای شی بر همین اساس روز جمعه تصریح کرد: هیچکس حق اختلاف فکنی یا به به راه اندازی تقابل در این منطقه را ندارد چه برسد به تحقق منافع سیاسی خودخواهانه.
همانطور که بیانیه مشترک نشان میدهد، ۶ کشور صراحتا از حفاظت از منافع مشترک یکدیگر مانند حاکمیت و تمامیت ارضی، امنیت ملی و توسعه اقتصادی حمایت کردند.
چین و کشورهای آسیای مرکزی با استفاده از مزیت همپوشانی اقتصادی خود باید به تقویت همکاری منطقهای از طریق پروژههای «کمربند و جاده» ادامه دهند.
برای مثال آنها باید با همکاری با یکدیگر ظرفیت کامل همکاری در صنایع سبز و کمکربن، خدمات پزشکی و اقتصاد دیجیتال را محقق سازند تا محرکهای جدید رشد توسعه یابند.
این ۶ کشور «کمربند اقتصادی جاده ابریشم» را از زمان پیشنهاد آن توسط آقای شی در زمان حضورش در قزاقستان در سال ۲۰۱۳، به پیش بردهاند. همانطور که انتظار میرفت پروژههای کمربند و جاده ارتباطات این منطقه با چین و اروپا را بهبود بخشیده و مردم آسیای مرکزی و فراتر از آن را منتفع ساخته است.
دستاوردهای نشست شیآن نشاندهنده یک گام مهم به سوی ساخت یک جامعه چین-آسیای مرکزی با سرنوشت مشترک است، هدفی که سال گذشته طی نشست مجازی سیامین سالگرد برقراری روابط میان چین و کشورهای آسیای مرکزی تعیین شد.
جامعه چین-آسیای مرکزی با سرنوشت مشترک با سابقه دیرینه تاریخی، متاثر از نیازهای واقعی و مبتنی بر حمایت عمومی از مشخصههایی چون کمک متقابل، اعتماد متقابل، همکاری برد-برد و توسعه مشترک برخودار خواهد بود.